ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ιδανικό κάθισμα γραφείου

Τι περιλαμβάνει το ιδανικό κάθισμα γραφειου

Yψος έδρας καθίσματος:  

Θα πρέπει να ρυθμίζεται σε εκείνο το ύψος που θα επιτρέπει στα πόδια να είναι σε ορθή γωνία και να ακουμπούν στο πάτωμα για να μη διακόπτεται η κυκλοφορία του αίματος και να μην μειώνεται η σταθερότητα του σώματος. Η ρύθμιση του καθίσματος μπορεί να διαμορφωθεί αν κάποιος καθίσει μπροστά στο κάθισμα και ρυθμίσει το ύψος του έτσι ώστε το υψηλότερο σημείο της έδρας να είναι κάτω από το γόνατό . Όταν η επιφάνεια του καθίσματος είναι αρκετά ψηλά για τον άνθρωπο, τότε οι μυϊκές επιφάνειες κάτω από τους μηρούς του πιέζονται πάνω στην έδρα του καθίσματος από το βάρος τους με αποτέλεσμα να περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος σε εκείνα τα σημεία και να δημιουργούνται προβλήματα (π.χ μούδιασμα, παγωμένα άκρα κλπ). Η κλίμακα ρύθμισης του ύψους ενός καθίσματος είναι μεταξύ 37,5 και 52,5 εκ. για τους ενήλικες, με μέσο ύψος 43 εκ., να εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ενηλίκων.

Βάθος-Πλάτος έδρας:      

Το βάθος του καθίσματος θεωρείται ιδανικό όταν μπορεί το σώμα να ακουμπά στην πλάτη χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στα πόδια, είτε γιατί τα πόδια ανασηκώνονται και σταματά η κυκλοφορία του αίματος, είτε γιατί το σώμα είναι πολύ μπροστά και δεν μπορεί ο χρήστης να ακουμπήσει με τους αγκώνες του στα μπράτσα του καθίσματος. Όσο αφορά το πλάτος της έδρας , θα πρέπει να επιλεχθεί εκείνο το κάθισμα που θα επιτρέπει στους αγκώνες όταν καθόμαστε να ακουμπούν στα μπράτσα φυσιολογικά χωρίς προσπάθεια. Η έδρα μπορεί να παρέχει ιδανική υποστήριξη μόνο εάν ο χρήστης κάθεται σωστά, χρησιμοποιεί όλο το βάθος της έδρας και είναι σε πλήρη επαφή με την πλάτη του καθίσματος .

Μπράτσα καθίσματος:      

Τα μπράτσα πρέπει να παρέχουν υποστήριξη στους βραχίονες έτσι ώστε να μειώνεται η πίεση στους ώμους και την πλάτη. Η ρύθμισή τους εμπρός πίσω ή πάνω κάτω κρίνεται αναγκαία για να προσαρμοστεί όσο το δυνατό καλύτερα στα δεδομένα του σωματότυπου του χρήστη. Αν οι βραχίονες κρέμονται ή είναι πολύ ανασηκωμένοι προκαλείται δυσφορία στο χρήστη και κούραση. Τα μπράτσα θα πρέπει να έχουν το σωστό ύψος από την έδρα και το κατάλληλο σχήμα για να μην εμποδίζουν την πρόσβαση του καθίσματος στο γραφείο

Η πλάτη του καθίσματος:

Ανάλογα με το χρονικό διάστημα που καθόμαστε και χρησιμοποιούμε το κάθισμα είναι ανάγκη να επιλέξουμε και τον τύπο της πλάτης του καθίσματος. Για σύντομα χρονικά διαστήματα αρκεί στην πλάτη να υπάρχει η σωστή υποστήριξη της οσφυϊκής περιοχής. Για πολύωρη εργασία οι «απαιτήσεις» της πλάτης αυξάνονται. Στην πιο ιδανική περίπτωση θα πρέπει οι ώμοι να στηρίζονται και η πλάτη να ρυθμίζεται καθ΄ύψος ώστε να προσαρμόζεται στον χρήστη. Εξαιρετικά σημαντικό είναι εάν στο κάθισμα έχει προβλεφθεί ειδική ρύθμιση υποστηρικτικού μηχανισμού στην μέση (οσφυική περιοχή).

Ρύθμιση κλίσης πλάτης : 

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο σε ένα κάθισμα είναι η ρύθμιση της κλίσης της πλάτης. Είναι αναγκαίο να φέρει μηχανισμό συνεχούς υποστήριξης permanent contact ή synchron έτσι ώστε να μπορεί να «ανακουφίζει» την σπονδυλική στήλη και να προσφέρει συνεχή υποστήριξη σε αυτή, ανάλογα με το βάρος του χρήστη. Ο μηχανισμός synchron επιπρόσθετα με την ταυτόχρονη κίνηση έδρας και πλάτης δεν αφήνει το σώμα να γλιστρήσει προς τα εμπρός. Σημαντικό στοιχείο στην ρύθμιση της κλίσης έχει και η σταδιακή ένταση που παρέχει στην υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης η οποία μπορεί με κατάλληλη ρύθμιση να αυξομειώνεται ανάλογα με το βάρος του χρήστη έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη λειτουργική εργονομική χρήση της.

Πολύ σημαντικά στοιχεία στο κάθισμα γραφείου είναι επίσης:

• Η κατασκευή της ταπετσαρίας του καθίσματος η οποία θα πρέπει να έχει κατασκευασθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα σημεία πίεσης να μην είναι αισθητά στους γλουτούς, ακόμη και μετά απο πολύωρο κάθισμα. Η πολυουρεθάνη που υπάρχει εσωτερικά θα πρέπει να έχει την κατάλληλη πυκνότητα έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει και να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος στους μηρούς.

• Το ύφασμα και τα υλικά ταπετσαρίας πρέπει να μπορούν να αναπνέουν, δηλαδή τα υλικά πρέπει να απορροφούν τη θερμοκρασία του σώματος και την υγρασία ώστε να αποτρέπουν τη δυσάρεστη αίσθηση που δημιουργείται όταν υπάρχουν μεταβολές στη θερμοκρασία. Τα υφάσματα θα πρέπει να είναι αντιολισθητικά για να διατηρούν το σώμα πάνω στο κάθισμα και να μην το αφήνουν να γλιστρήσει προς τα εμπρός έτσι ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα στην σπονδυλική στήλη.

• Το πρόσθιο άκρο της έδρας θα πρέπει να είναι στρογγυλεμένο για να αποφεύγεται η οδυνηρή πίεση στους μηρούς και το πίσω τμήμα θα πρέπει να είναι ελαφρά υπερυψωμένο στο τέλος του ώστε να υποστηρίζει τη λεκάνη.