ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Μυοσκελετικές παθήσεις

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Με τον όρο Μυοσκελετικές παθήσεις (ΜΣΠ) εννοούμε τις παθήσεις εκείνες που εμφανίζουν οι τένοντες, οι μύες, οι θύλακοι, τα νεύρα και τα οστά, συμπεριλαμβανομένων των άνω άκρων, του αυχένα, της μέσης (περιοχή οσφυϊκής χώρας) και των κάτω άκρων.

Η οσφυαλγία και το αυχενικό σύνδρομο είναι δυο από τις πιο διαδεδομένες και γνωστές μυοσκελετικές παθήσεις των εργαζομένων όπως και η τενοντίτιδα και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Βασική ευθύνη για τις παθήσεις αυτές έχει η στάση και η θέση του σώματος κατά την εκτέλεση της εργασίας αλλά και το είδος της εργασίας. Η οργάνωση , ο σχεδιασμός του έργου που εκτελούν οι εργαζόμενοι και οι εργονομικές προδιαγραφές του χώρου εργασίας αποτελούν κορυφαίο παράγοντα αποφυγής των Μυοσκελετικών Παθήσεων.

 

Oι απαιτήσεις, οι ανάγκες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας έχουν εγκλωβίσει στο να περνάμε το 1/2 με το 1/3 του χρόνου μας στο χώρο εργασίας μας πίσω από ένα γραφείο

 

Οι γρήγοροι ρυθμοί έχουν σαν αποτέλεσμα πολλές φορές να μη δίνουμε σημασία σε σημαντικά θέματα του εργασιακού μας περιβάλλοντος όπως η λειτουργικότητα του χώρου και η εργονομία των επίπλων.

Με την καθιστική ζωή η υγεία σταδιακά επιβαρύνεται από δυσάρεστες καταστάσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με:

Yπερβολική κούραση

Aτονία

Υπνηλία Εκνευρισμός

Ερεθισμοί στα μάτια

Πόνοι στη μέση, πόδια , λαιμό και τα χέρια.