ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Αξεσουάρ γραφείου

Τα Αξεσουάρ γραφείου (βοηθητικός εξοπλισμός)

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της εργασίας, στην εργονομία και στην απόδοση του εργαζόμενου παίζει και ο βοηθητικός εξοπλισμός που υπάρχει στον χώρο, όπως:

Το υποπόδιο γραφείου.

Η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι ο πιο ιδανικός τρόπος για να βοηθήσει κάποιος την φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων των οιδημάτων που συνδέονται με την φλεβική ανεπάρκεια, στην επιβράδυνση της ανάπτυξης των κιρσών και των ευρυαγγειών στα πόδια. Με το ρυθμιζόμενο υποπόδιο επιτυγχάνεται εκγύμναση των κάτω άκρων και ορθότερη στάση στο σώμα.

Το πληκτρολόγιο. 

Η διάταξη των πλήκτρων σε ένα πληκτρολόγιο για έναν χρήστη που χειρίζεται Η.Υ έχει μεγάλη σημασία σε σχέση με την δημιουργία συνδρόμων του καρπιαίου σωλήνα λόγω των αποκλίσεων των καρπών του. Η μορφολογία επομένως και η κλίση των πλήκτρων σε συνδυασμό με το ύψος του γραφείου και την στήριξη των βραχιόνων του χρήστη στα μπράτσα του καθίσματος αποτελεί τον πιο ιδανικό συνδυασμό για την αποφυγή προβλημάτων.Σε περίπτωση που το πληκτρολόγιο δεν έχει ειδική μορφολογία ιδανικό θα ήταν να τοποθετηθεί ειδικό «μαξιλάρι» στην θέση στήριξης των καρπών έτσι ώστε να μην πιέζονται από το γραφείο και σταματά η κυκλοφορία του αίματος.

Οι οθόνες στήριξης  

των εγγράφων, οι οποίες βοηθούν τον εργαζόμενο να εργάζεται ξεκούραστα χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις και να καταπονεί τους μυς, τα νεύρα, τους τένοντες που βρίσκονται στον ώμο και στο κεφάλι.

Σημαντικά στοιχεία επίσης ως αξεσουάρ που συμβάλουν στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των εργαζομένων , το Mouse (Ποντίκι), η θέση τοποθέτησης της CPU, η χρήση χειλόφωνου σε τηλεφωνικά κέντρα κλπ.