ΚΕΦΑΛΑΙΟ 14 Ιδανικό εργονομικό περιβάλλον

Κορυφαίες προϋποθέσεις για ιδανικό εργονομικό περιβάλλον

Ο εργασιακός χώρος αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την αποδοτικότητα των εργαζομένων, την διασφάλιση της αποφυγής μυοσκελετικών παθήσεων, την απώλεια επιχειρησιακών πόρων, την αύξηση των πωλήσεων και την ικανοποίηση των πελατών.

 Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλει το 1/3 του χρόνου των εργαζομένων και πολλές φορές πολύ παραπάνω να αναλώνεται στην εργασία.

Για το λόγο αυτό η ξεκούραστη εργασία, η λειτουργικότητα των επίπλων και των αντικειμένων, η καθαριότητα, η τάξη, ο σχεδιασμός του χώρου, ο φωτισμός, η εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελούν κορυφαίες προϋποθέσεις για τον ιδανικό εργασιακό χώρο.

Ορισμένες από αυτές τις προϋποθέσεις έχουν να κάνουν με :

A) Την σωστή επιλογή του καθίσματος

Ένα κάθισμα για να είναι εργονομικό θα πρέπει να ταιριάζει στις ανατομικές διαστάσεις του σωματότυπου κάθε χρήστη ώστε να προσφέρει άνεση, ευκολία λειτουργίας, αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Με άλλα λόγια το κάθισμα είναι σαν ένα πουκάμισο που δεν ταιριάζει σε όλους τους σωματότυπους και πρέπει να επιλεχθεί από αυτόν που το φοράει βάση του μεγέθους του σώματός του, του σχήματος, του χρώματος, της άνεσης που προσφέρει κλπ.

         

 

Το κάθισμα είναι ίσως από τα σημαντικότερα στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη γιατί ο ίδιος τύπος καθίσματος δεν ταιριάζει για έναν μικρό παιδί, για έναν εργαζόμενο ή για έναν υπερήλικα. Ανάλογα με την χρήση και τις ανάγκες που εξυπηρετεί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι ρυθμίσεις απαιτούνται να έχει το κάθισμα, για να αποφευχθούν προβλήματα πόνων στην οσφυϊκή χώρα, πόνων σε αρθρώσεις ,σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα

 

Ο στόχος είναι να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή στάση με τις κατάλληλες ρυθμίσεις καθ΄ όλη την διάρκεια της ημέρας.